Naleśniki rodzaje (przepisy )

Naleśniki w kuchni
Naleśniki cienkie (Crêpes)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ szklanki mleka
3 łyżki stopionego masła
4 jaja
szczypta soli
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w mikserze i dostawiamy do lodówki na 30 minut. Na gorącej patelni rozgrzewamy mały kawałek masła. Porcjami wylewamy ciasto, starając się, aby warstwa była jak najcieńsza. Smażymy ok. 1-1.5 minut z pierwszej strony i ok. 40 sekund z drugiej.

Amerykańskie naleśniki

Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej
3 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
1 ¼ szklanki mleka
1 jajo
3 łyżki stopionego masła

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki łączymy w misie. Robimy dołek i wlewamy do niego mleko, surowe jajko oraz stopione masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylewamy na lekko natłuszczoną gorącą patelnię. Smażymy do złota z obu stron.

Bliny

Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
1 duże jajo
½ łyżeczki soli kamiennej

Przygotowanie:
W misie łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do ciasta żółtko orz wystudzone masło i mieszamy. Białko ubijamy w oddzielnej misie i dodajemy na koniec do ciasta. Odstawiamy na 20 minut. Na oleju smażymy małe placuszki – 1 minutę z pierwszej strony i ½ minuty z drugiej.
Zasadniczo większość naleśników można podawać i na słodko, i na słono (w zależności od ewentualnego dodatku cukru do ciasta). Wśród tych pierwszych królują przede wszystkim takie dodatki jak konfitury, owoce, twarożki, kremy czekoladowe, bita śmietana; wśród tych drugich sery, szpinak, pieczarki, pomidory, szynka, mielone mięso. Cienkie naleśniki faszeruje się nadzieniem i można je dalej zasmażać lub zapiekać, nawet w formie lazanii czy cannelloni. Małe, puszyste naleśniki podaje się natomiast udekorowane na wierzchu lub wypełnione i złożone w pół. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby naleśniki przygotowywać i dopełniać wedle własnej fantazji!

 526 total views,  3 views today