Omlet

Omlet to roztrzepane jajka, usmażone na patelni i podane z dowolnymi dodatkami. Każdy ma swój własny przepis na omlet, ale nie każdy wie, który przepis na omlet jest tym klasycznym.

Składniki
2 jajka

1-2 łyżki masła

1 łyżka zimnej wody lub mleka

szczypta soli

pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:
Rozbij jajka, rozmieszaj widelcem, dodając wodę lub mleko, sól i pieprz.

Suchą patelnię postaw na bardzo małym ogniu, potem zwiększ płomień, rozgrzej masło (uważaj, by się nie zrumieniło), wlej masę jajeczną.

Smaż bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi omletu się zetną.

Bardzo delikatnie odwróć na drugą stronę, chwilę podsmaż. Podawaj z dodatkami.

Jakie dodatki pasują do omletu!
Omlet to znakomita baza posiłku, jednak podany z dodatkami staje się jeszcze lepszy. Jakie dodatki po niego podać? Omlet na słodko czy raczej wytrawny? Wszystko zależy od naszych upodobań, a także pory dnia, kiedy jemy posiłek.
jak-zrobic-omlet-klasyczny-przepis

 407 total views,  7 views today